Vodeće izdanje digitalne medijske kompanije Ringier Axel Springer u Srbiji, dnevni list Blic, u ponedeljak 16. septembra obeležiće svoj 23. rođendan specijalnim luksuznim rođendanskim izdanjem na 100 strana I glossy papiru, kao I poklon ulaznicama za Zoološki vrt

 

“Blic” je nastao 1996. godine i od tada je nerazdvojni deo savremenog srpskog društva. Više od osam hiljada izdanja dnevnih novina “Blic” predstavljaju istorijsko svedočanstvo najvažnijih političkih, društvenih i ekonomskih promena, kulturnih ostvarenja i sportskih rezultata.

 

Dvadeset tri godine ”Blica” je i više od dve decenije turbulentnih godina Srbije sa kraja prošlog i početkom ovog veka, a mi smo im bili i vršnjak i hroničar. Sa više od 8.000 brojeva, ukoričeni kompleti „Blica“ su svojevrsni herbarijum političkih borbi, promena i njihovih posledica, društvenih tema, svetskih previranja. Rasli smo ovih godina sa svojim čitaocima, modernizovali se, ali uvek bili verni  sopstvenim vrednostima. Grešili smo, ali se podizali i išli dalje. Bez pretenzija da sebi kačimo medalje zasluga za razne stvari u ove 23 godine, isto tako bi bilo nepravedno ne konstatovati kako je „Blic“ u domenu onoga šta nam je bio posao odigrao veliku ulogu i pripomogao da se odškrinu vrata istine, razbije strah i da do ljudi stigne prava poruka. Borićemo se i dalje!, kaže glavni I odgovorni urednik “Blica” Predrag Mihailović.

 

Predrag Mihailovic, glavni i odgovoni urednik Blica

 

Jedan od najvećih uspeha “Blica” jeste “Blic fondacija” I akcija “Srce za decu” kroz koju neophodnu pomoć dobijaju najugroženiji u Srbiji. Zahvaljujući “Blic fondaciji” za 6 godina njenog postojanja obezbeđeno je oko 500 mališana širom Srbije, kao I  aparati za dijagnostifikovanje oštećenja sluha kod novorođenčadi u svih 56 porodilišta u Srbiji, 50 klima uređaja za 24 porodilišta. Obnovljeno je jedino dečije očno odeljenje u Srbiji, mlečna kuhinja na Institutu za majku i dete, odeljenje neurologije u valjevskoj bolnici, odeljenje ginekologije i deo porodilišta u Vršcu, za bolnicu u Boru je obezbeđeno najsavremenije opremljeno vozilo hitne pomoći, kao i oprema za dečje, grudno i očno odeljenje, a i iniciranje akcija pomoći onima kojima je ona najneophodnija se I dalje nastavlja.

 

Ekološka svest je, takođe, veoma važna za “Blic”. Tako smo ove godine pokrenuli akciju “Očistimo reke I jezera Srbije” i tokom dvomesečnih aktivnosti u julu i avgustu očistili 11 reka i pet jezera. Plan je da se sa novim akcijama nastavi od oktobra.

“Blic” je medijski sponzor najznačajnijih sportskih udruženja, od Olimpijskog komiteta Srbije, Fudbalskog, Košarkaškog, Rukometnog, Odbojkaškog do Vaterpolo saveza Srbije.

“Blic” sarađuje je podrška humanitarnim organizacijama i inicijativama koje za cilj imaju da pomognu onima kojima je to najpotrebnije, a sarađuje i sa brojnim institucijama kulture, kao što često I daruje svoje čitaoce pa je tako dosad podeljeno 46 miliona primeraka knjiga.